Lad_dal_lad_dal (lad_dal_lad_dal) wrote,
Lad_dal_lad_dal
lad_dal_lad_dal

Як роблять шампанське

Ігристі вина я не люблю, від них болить голова. Мабуть це пов'язано з тим, що частенько споживання ігристих вин продовжується у мене розпиттям зовсім інших за філософією напоїв. Але від екскурсії на Київський Завод Шампанських Вин, організованою NO.UA, відмовитсь таки не зміг





З 2004 року завод входить у группу Henkell



Розміщений він на Сирці, окремим цехам вже більше сотні років, шампанське тут почали виготовляти совєти у пивоварні, заснованій ще у XIX ст. На території заводу підозріло чисто. У ставок з піраньями служба безпеки повільно опускає працівників, які бухають на робочому місці. Це звичайно жарт, насправді любителів вклєїти - банально звільняють, в дні X проводячи облави з алкотестерами



Нас усіх нарядили у халати-шапочки і провели двогодинну екскурсію



Чомусь раніше думав, що eсе вітчизняне "шампанське" робиться за формулою "вода-порошок-спирт-вуглекислий газ". Виявилось, що формула набагато складніша, а з вищеперелічених елементів у чистому вигляді, можна залишиити хіба перший. Хімію-порошки, за словами працівників, у шампанське не підмішують, це фото для затравки )



Довгий шлях "шампанізації" починається з пункту прийому молодого вина



Виноматеріал на завод приймають з строго визначених регіонів та сортів винограду. Беруть з Молдови, Криму і ще з кількох місць



Молоде вино очищають глиною, а потім ще методом електролізу



На заводі кажуть, що такої штуки немає більше ні у кого з українських шампанщиків



"Шампанізація" розпочинається коли виноматеріал заливають у такі от здоровенні резервуари, які з'єднані між собою "винопроводами"



Вино фільтрується і починає свій довгий шлях цехами КЗШВ. Ось наприклад цех "холодної" очистки





Потім вінчіки купажують (змішують), коли треба добавляють лікер для смаку та аромату



Протягом усього процесу постійно відбирають проби у спеціальні тазіки



Далі у вино підмішують дріжджі і воно починає бродити. Дріжджі виготовляють тут-же у таких резервуарах. Там все шумить, дзвенить і булькає



Фішка КЗШВ заключається у тому, що вино бродить не у у окремому резервуарі, а поступово перетікає з однонго в другий по закритій системі під тиском



Бродить воно і на вулиці, ці бочки (АКРАТОФОРИ, якшо бути точним), встановили недавно і дуже цим гордяться



Виноматеріал, поки стане справжнім "шампунем", проходить складний і заплутаний шлях. На схемі стрілочками вказаний маршрут вина. Такі паспорти є на кожному резервуарі



Є й графіки з відмітками про контроль різних показників



У приміщеннях з цими акратофорами стоїть стійкий запах молодого вина






Коли вино готове його ще раз очищають від залишків дріжджів і воно потрапляє у цех розливу






От саме ця частина заводу викликала в мене найбільший захват незважаючи на те, що колись уже був на лінії розливу заводу GWS у грузинському Телаві



Чисті пляшки, долаючи дистанцію метрів у триста перетворюються на ящики з шампанським



"Заходять" вони сюди з нєведомого отвору у стіні







Далі у них під тиском задувається шампанське і пляшка відразу ж закорковується



Корки засипаються у апарат прямо з мішків



За все відповідає Первушин В.М. і імпортний промисловий компутер



Пляшки, тим часом, рівним рядочком повзуть далі





Тут на корки пневмоатично-автоматично настрілюються насадки з дроту, який я так люблю крутити в руках під час якогось застілля )



Далі етикеточка на горловину



В тил



Етикеточка на морду



Окремі пляшки бракуються і знімаються з лінії





Далі автомат клеїть акцизки



Пляшки ще раз візуально перевіряють, де потрібно - витирають клей або шось поправляють. На усій лінії, що дає вісім тисяч пляшок в годину, працює чоловік десять-п'ятнадцять





Раніше пляшки в ящики вкладали вручну, недавно купили супермегаапарат, який забирає пляшки і сам сортує у коробки







Далі ящики пакуються партіями на щитах



І за справу беруться логісти грузчіки



Ще нас завели у лабораторію



Тут вибірково перевіряють якість випущеного продукту, і невибірково якість виноматеріалу, який поступає



Самогонний апарат





Спиртова клізма



Антруаж нагадав кабінет хімії в школі



Далі нас повели продукт дегустувати. Просили зразу не пити, а насолодитись моментом-кольором-ароматом



Я необачно взяв машину, тому сильно не дегустував, більше зливав у колбу зліва. При цьому отримав неабиякий стрес. Інші-ж продегустували нормально. Загалом було цікаво, пізнавально і інформативно







Tags: Виробництво, КЗШВ, Київ, Україна, Фото
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 14 comments